روزنامه نصف جهان

فولاد مبارکه به‌دنبال خودتأمینی ۸۰ درصد برق موردنیاز

کد خبر: ۳۰۱۲۷بازدید: ۸۳۲
فولاد مبارکه به‌دنبال خودتأمینی ۸۰ درصد برق موردنیاز

سعید زرندی، مدیرعامل گروه فولاد مبارکه، از برنامه این مجموعه برای تأمین حدود ۸۰ درصد برق موردنیاز از محل ظرفیت‌های خودتأمین خبر داد. توسعه میدان گازی مدار، بازسازی نیروگاه ۹۱۴ مگاواتی، گسترش نیروگاه‌های خورشیدی و بهینه‌سازی مصرف انرژی، از مهم‌ترین برنامه‌های فولاد مبارکه برای کاهش وابستگی به شبکه سراسری و حفظ پایداری تولید است.

نصف جهان: سعید زرندی، مدیرعامل گروه فولاد مبارکه، از برنامه این مجموعه برای تأمین حدود ۸۰ درصد برق موردنیاز از طریق ظرفیت‌های خودتأمین خبر داد و گفت توسعه میدان گازی مدار، بازسازی نیروگاه‌های آسیب‌دیده، افزایش ظرفیت نیروگاه‌های خورشیدی و بهینه‌سازی مصرف انرژی، محورهای اصلی راهبرد این گروه برای کاهش وابستگی به شبکه‌های استانی و حفظ پایداری تولید هستند.

به گزارش نصف جهان ، سعید زرندی در نشست تخصصی «میز انرژی استان اصفهان» که به میزبانی شرکت صنایع نیرو و انرژی پاک فولاد (صناپ) برگزار شد، با تشریح برنامه‌های گروه فولاد مبارکه برای تأمین پایدار آب، برق و گاز، بر ضرورت توسعه زیرساخت‌های اختصاصی انرژی و مدیریت مصرف تأکید کرد.
وی با اشاره به اهمیت کاهش فشار بر منابع عمومی استان اصفهان اظهار کرد: فولاد مبارکه در کنار اجرای طرح‌های توسعه زیرساخت‌های تأمین انرژی، کاهش شدت مصرف و بهینه‌سازی فرآیندها را نیز دنبال می‌کند تا ضمن استمرار فعالیت‌های صنعتی، وابستگی به شبکه‌های استانی کاهش یابد.زرندی همچنین با اشاره به اجرای طرح انتقال آب به اصفهان گفت: سال گذشته با پیگیری‌های انجام‌شده و حمایت مدیریت استان، سرمایه‌گذاری قابل‌توجهی در حدود یک میلیارد دلار، بر مبنای قیمت‌های زمان اجرای طرح، برای انتقال آب انجام شد. این تجربه می‌تواند در کاهش فشار بر منابع و زیرساخت‌های استانی مؤثر باشد.

توسعه میدان گازی مدار؛ قرارداد امضا شد
مدیرعامل گروه فولاد مبارکه، توسعه میدان گازی مدار را یکی از برنامه‌های مهم این مجموعه برای تقویت منابع تأمین انرژی دانست و اعلام کرد قرارداد این پروژه پس از پیگیری‌های طولانی و عبور از موانع متعدد، هفته گذشته امضا شده است.
به گفته زرندی، پیش‌بینی می‌شود بخشی از فرآیند اجرایی پروژه طی یک تا دو هفته آینده آغاز شود. اگرچه در زمان اعلام این خبر، همه مجوزهای موردنیاز دریافت نشده بود، بخش عمده مجوزهای لازم برای شروع عملیات از وزارت نفت اخذ شده و تکمیل مراحل باقی‌مانده در دستور کار قرار دارد.وی تأکید کرد توسعه میدان گازی مدار در کنار سایر طرح‌های انرژی، می‌تواند به تأمین نیاز صنایع و کاهش فشار بر زیرساخت‌های استان اصفهان کمک کند.

بازسازی نیروگاه ۹۱۴ مگاواتی و برنامه احیای ۵۰۰ مگاوات ظرفیت
زرندی در تشریح برنامه‌های تولید برق فولاد مبارکه گفت این مجموعه پیش از آسیب‌های واردشده، نیروگاهی با ظرفیت ۹۱۴ مگاوات در اختیار داشت که دو واحد گازی و دو واحد بخار آن به بهره‌برداری رسیده بود. یکی دیگر از واحدهای بخار نیز به پیشرفت فیزیکی بیش از ۹۵ درصد رسیده بود، اما در پی حمله متجاوزانه به فولاد مبارکه، این زیرساخت با آسیب‌های جدی مواجه شد.
وی افزود برنامه‌ریزی برای بازگرداندن بخشی از ظرفیت نیروگاه به مدار با جدیت دنبال می‌شود و هدف آن است که دست‌کم یک واحد گازی و یک واحد بخار، پیش از اوج مصرف برق در سال آینده وارد مدار شوند.
به گفته مدیرعامل گروه فولاد مبارکه، هدف‌گذاری فعلی، آماده‌سازی ظرفیتی نزدیک به ۵۰۰ مگاوات در بازه زمانی پیش‌رو است و احتمال دارد بخشی از این ظرفیت در فروردین یا اردیبهشت سال آینده به بهره‌برداری برسد.
زرندی با اشاره به پیچیدگی‌های فنی بازسازی نیروگاه اظهار کرد تأمین برخی تجهیزات از خارج کشور، محدودیت‌های وارداتی، نیاز ارزی و دشواری نقل‌وانتقال تجهیزات در شرایط تحریم، روند بازسازی را با چالش‌هایی همراه کرده است. با این حال، همکاری با شرکت مپنا برای احیای سریع‌تر بخشی از ظرفیت نیروگاهی در حال پیگیری است. وی همچنین از ورود نزدیک به ۲۰۰ مگاوات از ظرفیت نیروگاه قدیمی فولاد مبارکه به مدار خبر داد؛ نیروگاهی که پس از شهادت شهید بهرامی به نام ایشان نام‌گذاری شد.

توسعه نیروگاه خورشیدی؛ از فاز ۱۲۰ مگاواتی تا طرح‌های جایگزین
مدیرعامل گروه فولاد مبارکه با اشاره به برنامه توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر اعلام کرد فاز نخست نیروگاه خورشیدی این مجموعه با ظرفیت ۱۲۰ مگاوات در سال گذشته راه‌اندازی شده است. تجهیزات فاز دوم نیز با ظرفیت مشابه تا حد زیادی تأمین شده، اما مشکلات تهیه سازه‌ها و محدودیت‌های ناشی از تحریم، اجرای این مرحله را به تأخیر انداخته است.
زرندی توضیح داد اختلال در فرآیند واردات از دی‌ماه سال گذشته و اولویت‌یافتن تأمین کالاهای اساسی در تخصیص منابع و ورود کالاها، از جمله عواملی بوده که روند تأمین تجهیزات پروژه را با مشکل مواجه کرده است. از اسفندماه نیز بخشی از فرآیند واردات با اختلال روبه‌رو شد؛ در حالی که پرداخت برخی تجهیزات انجام شده بود.
به گفته وی، بخشی از تجهیزات فاز دوم در کارخانه فولاد مبارکه و بخشی دیگر در گمرک قرار دارد. انتقال برخی اقلام به دلیل ابعاد بزرگ و محدودیت‌های لجستیکی نیز دشوار شده است. استفاده از راه‌آهن برای جابه‌جایی تجهیزات بررسی شد، اما هزینه بالا و محدودیت‌های اولویت‌بندی حمل‌ونقل ریلی، این راهکار را با موانعی مواجه کرد.
زرندی با اشاره به راهکار جایگزین برای جلوگیری از توقف توسعه انرژی خورشیدی گفت استفاده از ظرفیت شرکت مپنا به‌صورت امانی، هم‌زمان با پیگیری قرارداد اصلی، در دستور کار قرار گرفته است. در این مسیر، تغییر طراحی سازه‌ها و استفاده از پایه‌های ثابت پیش‌بینی شده تا بخشی از ظرفیت خورشیدی بدون انتظار برای رفع همه موانع تأمین تجهیزات، سریع‌تر به بهره‌برداری برسد.
این طرح موازی از طریق شرکت صنایع نیرو و انرژی پاک فولاد (صناپ) پیگیری می‌شود. بر اساس برنامه اعلام‌شده، هدف آن است که حدود ۲۰ مگاوات از ظرفیت موردنظر طی یک ماه آینده آماده تحویل و ورود به مدار شود و آماده‌سازی ۶۰ مگاوات دیگر نیز ادامه یابد.
وی همچنین ظرفیت نیروگاه اسلام‌آباد را یکی دیگر از فرصت‌های توسعه تأمین برق دانست. این نیروگاه با ظرفیت ۳۰۰ مگاوات و با توجه به فراهم‌شدن زیرساخت تأمین آب، می‌تواند در تأمین برق موردنیاز و کاهش فشار بر شبکه استان نقش داشته باشد.

نیروگاه سمنان و نیروگاه خورشیدی سمیرم در برنامه توسعه
زرندی درباره برنامه‌های انرژی فولاد مبارکه در خارج از استان اصفهان گفت تکمیل نیروگاه سمنان از برنامه‌های پیش‌بینی‌شده برای سال جاری است. این مجموعه حدود ۳۰۰ مگاوات ظرفیت تولید برق دارد که پیش‌تر حدود ۲۰۰ مگاوات از برق تولیدی آن برای تأمین نیازهای فولاد مبارکه به اصفهان اختصاص یافته بود.
در بخش انرژی خورشیدی نیز نیروگاه سمیرم در برنامه توسعه قرار دارد و پیش‌بینی می‌شود ظرفیت ۱۰ مگاواتی این پروژه در سال جاری وارد مدار شود. مدیرعامل گروه فولاد مبارکه تأکید کرد راهبرد این مجموعه صرفاً افزایش ظرفیت تولید انرژی نیست؛ بلکه مدیریت مصرف، بهینه‌سازی فرآیندهای صنعتی و کاهش شدت انرژی نیز در کنار توسعه میدان گازی، نیروگاه‌های حرارتی و طرح‌های خورشیدی دنبال می‌شوند.

هوش مصنوعی و یادگیری ماشین برای کاهش مصرف انرژی
مدیرعامل گروه فولاد مبارکه با تأکید بر ضرورت اصلاح الگوی مصرف انرژی اظهار کرد این مجموعه هم‌زمان با توسعه منابع تأمین، پروژه‌هایی را برای کاهش هزینه‌ها و بهبود بهره‌وری انرژی اجرا می‌کند. بخشی از این اقدامات در سال گذشته نتایج مطلوبی داشته و پروژه‌های بهینه‌سازی در سال جاری نیز با جدیت بیشتری دنبال می‌شوند.
زرندی افزود استفاده از مدل‌های هوش مصنوعی و یادگیری ماشین برای بهینه‌سازی مصرف انرژی و بهبود عملکرد فرآیندها، از جمله رویکردهایی بوده که دستاوردهای مناسبی برای این مجموعه به همراه داشته است.
وی با اشاره به بالا بودن شدت مصرف انرژی در کشور در مقایسه با بسیاری از کشورها تأکید کرد افزایش ظرفیت تولید انرژی به‌تنهایی برای تضمین پایداری کافی نیست و باید مدیریت مصرف نیز به‌صورت مؤثر دنبال شود.
به گفته زرندی، توسعه زیرساخت‌های تأمین انرژی و بهینه‌سازی مصرف باید به‌طور هم‌زمان پیش بروند تا منابع موجود با کارایی بیشتری مورد استفاده قرار گیرند و پایداری تولید تقویت شود.

افزایش هزینه برق در بورس انرژی و فشار بر صنعت فولاد
زرندی در بخش دیگری از سخنان خود به افزایش هزینه تأمین برق اشاره کرد و گفت با وجود تلاش فولاد مبارکه برای اجرای طرح‌های خودتأمینی و کاهش فشار بر شبکه برق استان، تأمین برق از شبکه در برخی مقاطع با محدودیت‌هایی همراه بوده است.
وی توضیح داد قرار بود وزارت نیرو دسترسی فولاد مبارکه به شبکه برق را در سطح ۲۰ درصد تأمین کند، اما این موضوع در برخی موارد با مشکلاتی مواجه شده است. از سوی دیگر، افزایش هزینه‌های انرژی، هم‌زمان با بازسازی زیرساخت‌های آسیب‌دیده، فشار مالی مضاعفی بر این مجموعه وارد کرده است.
مدیرعامل گروه فولاد مبارکه با اشاره به قیمت برق در بورس انرژی گفت متوسط قیمت خرید برق در سال گذشته در محدوده ۳ تا ۴ هزار تومان بود، اما این رقم اکنون به حدود ۲۰ هزار تومان رسیده است.
وی افزود در شرایطی که فولاد مبارکه درگیر بازسازی زیرساخت‌های خود است، افزایش هزینه تأمین برق و اهمیت بیشتر خرید برق سبز، فشار مالی بر صنعت را افزایش داده است؛ هرچند توسعه منابع پاک برای تأمین پایدار انرژی ضروری است.
زرندی با تشریح هدف‌گذاری این مجموعه اظهار کرد: برنامه فولاد مبارکه آن است که حدود ۸۰ درصد برق موردنیاز خود را از طریق ظرفیت‌های خودتأمین و پروژه‌های تعریف‌شده در حوزه نیروگاهی و انرژی تأمین کند. تسریع در اجرای طرح‌های نیروگاهی، خورشیدی و سایر پروژه‌های مرتبط نیز با هدف کاهش وابستگی به شبکه سراسری دنبال می‌شود.

تأمین پایدار گاز در فصل سرد؛ یکی از الزامات استمرار تولید
مدیرعامل گروه فولاد مبارکه با تأکید بر اهمیت تأمین گاز در فصل سرد سال گفت در کنار برنامه‌های توسعه تولید برق، قراردادهایی برای استفاده از گازهای فلر در حال آماده‌سازی است و گزینه‌های دیگری نیز برای تقویت منابع تأمین گاز بررسی می‌شوند.
زرندی خاطرنشان کرد بازسازی زیرساخت‌ها و راه‌اندازی مجدد خطوط تولید باید با تأمین متناسب آب، برق و گاز همراه باشد؛ زیرا در صورت نبود زیرساخت‌های لازم، بهره‌برداری از ظرفیت‌های بازسازی‌شده با محدودیت‌ها و نگرانی‌های جدی روبه‌رو خواهد شد.
وی افزود بازگشت واحدهای تولیدی به چرخه فعالیت و استفاده حداکثری از ظرفیت صنعت، مستلزم هماهنگی میان برنامه بازسازی و نیازهای عملیاتی آینده است. به همین دلیل، تأمین انرژی باید هم‌زمان با بازسازی و متناسب با زمان‌بندی بازگشت خطوط تولید به مدار پیگیری شود.

تأکید بر حمایت مدیریت استان برای پایداری انرژی
زرندی در پایان با قدردانی از حمایت‌های استاندار اصفهان و مجموعه مدیریتی استان گفت فولاد مبارکه در اجرای طرح‌های تأمین آب، برق و گاز و توسعه ظرفیت‌های خودتأمینی تلاش کرده است همراه و پشتیبان استان باشد و از فشار بر زیرساخت‌های عمومی بکاهد.
وی ابراز امیدواری کرد با تداوم حمایت استاندار و تیم مدیریتی استان، تأمین پایدار انرژی متناسب با روند بازسازی فولاد مبارکه پیش برود تا پس از بازگشت کامل شرکت، امکان راه‌اندازی واحدها و استفاده حداکثری از ظرفیت تولید فراهم شود.
مدیرعامل گروه فولاد مبارکه در جمع‌بندی برنامه‌های این مجموعه تأکید کرد هدف نهایی، تکمیل فرآیند بازسازی و بازگرداندن ظرفیت‌های تولیدی به چرخه فعالیت است؛ هدفی که در کنار تلاش‌های داخلی و اجرای پروژه‌های جدید، به تأمین به‌موقع آب، برق و گاز و هماهنگی مؤثر میان مجموعه‌های مختلف نیاز دارد.

نشانی خبر: https://nesfejahan.net/news/30127